Komunikace pomáhá společnosti

Boomerang podporuje výzvu Daruj zdravotníkovi respirátor

22.4.2020
ondrej.novak

Cílem výzvy Daruj zdravotníkovi respirátor je dostat respirátory a ochranné pomůcky i do menších zdravotnických zařízení a k lékařům, kteří ordinují mimo velké nemocnice a mimo velká města. Také oni jsou vystaveni zvýšenému riziku nakažení koronavirem a ochranné pomůcky jim často chybí.

Mnoho z nich muselo uzavřít své ordinace a praxe, čímž odřízli stovky pacientů od ambulantní, pediatrické nebo stomatologické péče.

V Boomerang Communication projektu pomohli se strategií kampaně a přispěli na nákup médií a promo. Rádi by tak inspirovali i ostatní. Agentury, firmy i jednotlivci, kteří mají dost prostředků, mohou udělat totéž nebo přispět přímo na transparentní účet vedený v Komerční bance pod číslem 123-1574120217/0100. Za vybrané peníze se průběžně nakupují od českých výrobců ochranné pomůcky, například sety dvou roušek s čtyřmi nanofiltry, které lékařům vydrží zhruba měsíc.

Všichni ostatní pak zdravotníkům pomohou jednoduše šířením výzvy Daruj zdravotníkovi respirátor hashtagem #darujzdravotnikovirespirator nebo na Facebooku. Tam najdete i informace o veřejné sbírce, dozvíte se, jaké ochranné pomůcky lékaři aktuálně postrádají a také kontakty na odběrná místa.

Pokud mají lidé k dispozici volné respirátory nebo další ochranné pomůcky, napíšou na stránku počet, který chtějí darovat, a také kde. Zároveň mohou napsat zdravotníci, kterým taková ochranná pomůcka chybí.

Za výzvou Daruj zdravotníkovi respirátor stojí lékařka dětského oddělení Nemocnice Hořovice MUDr. Tereza Jeník. Impulzem pro ni bylo zjištění, že respirátory FFP3 nosí často lidé na veřejnosti, přestože by jim stačila obyčejná rouška, kdežto zdravotníkům, již jsou vystaveni riziku přenosu onemocnění covid-19 v mnohem vyšší míře, dostatečná ochrana chybí.

V souvislosti s uvolňováním mimořádných opatření vzniká falešný dojem, že se situace zlepšuje a ordinace jsou plně vybavené ochrannými pomůckami. Bohužel to není pravda, zdravotníci nadále prosí o pomoc, ale ochota veřejnosti přispívat na nákup respirátorů po Velikonocích dramaticky poklesla.

Sama lékařka uvádí na své facebookové stránce: „Většina zdravotníků stále nemá k dispozici adekvátní ochranné pomůcky, zatím musí vystačit s obyčejnými jednorázovými rouškami nebo s těmi ušitými. Až se nakazí, nebudou se moct starat o pacienty a zdravotnictví zkolabuje. Je to takhle jednoduché.“