Komunikace pomáhá společnosti

Iniciativa Covid19cz spojila stovky užitečných odkazů do rozcestníku Podržíme.se

1.5.2020
ondrej.novak

K 30. dubnu dochází ke spuštění nového projektu Podržíme.se, který do jednoho univerzálního komunitního rozcestníku odkazů spojuje více než 400 českých online informačních zdrojů a projektů k pandemii onemocnění covid-19. Vznikl v rámci iniciativy Covid19CZ a zastřešuje informace ze všech projektů, které pod její hlavičkou vznikly, stejně jako z dalších veřejně dostupných zdrojů informací. Rozcestník chce nejen pomoci v aktuální krizové situaci, umožnit najít lidem pomoc v nesnázích a pomoci propojovat projekty, ale chce být i rychle reagujícím zdrojem informací pro případné budoucí krize.

“Chceme, aby Podržíme.se byl univerzálním rozcestníkem pro všechny. Najdete zde odkazy nejen na zdroje informací k samotnému onemocnění, ale i ke každodenním situacím. Jinými slovy, ať už hledáte oficiální informace k aktuálním opatřením, jste rodič a nevíte kam s dětmi, nebo potřebujete zjistit, kdo vám může pomoci v obtížné situaci, vše s pomocí našeho rozcestníku rychle a snadno najdete,” říká k Podržíme.se jeho projektový manažer Jan Böhm.

“Velká část projektů kolem covid-19 vznikla velmi rychle a živelně. To platí také pro rozcestníky, které v jejím rámci doposud vznikly. I když často obsahují užitečné informace, nebyly navrženy pro dlouhodobé fungování. Náš projekt se proto zaměřil na to, abychom odkazy co nejlépe setřídili a umožnili snadné vyhledávání a filtraci všem uživatelům. Proto příprava na spuštění projektu trvala delší dobu,” dodává Böhm.

Současná krize související s šířením onemocnění covid-19 vyvolala v české společnosti velkou vlnu solidarity a snahy o pomoc. Jednou z reakcí byl i vznik informačních a aktivizačních zdrojů k různým aspektům tohoto onemocnění a situacím, které zapříčinilo. Naprostá většina těchto projektů vznikla komunitně a je rozdrobená. Jan Böhm k tomu dodává: “Naší snahou je uchovat užitečné zdroje, které se nashromáždily, abychom jako společnost z vlny solidarity získali maximum i do budoucna.”

Oproti běžným vyhledávačům je Podržíme.se založeno na komunitě a dokáže tak velmi hbitě reagovat na nově vzniklé projekty a zdroje informací. Přidávat další odkazy mohou totiž sami uživatelé, tak  také vznikl samotný název projektu – podržíme se. O zařazení těchto odkazů se posléze postarají moderátoři Podržíme.se.

Co je Covid19cz

Covid19cz vzniklo jako neformální uskupení odborníků. Základ iniciativy položili čeští podnikatelé a technologičtí odborníci, kteří k sobě postupně nabalují komunitu dobrovolníků, a nadšenců ochotných pomoci. Společnými silami ukazují, jak data a technologie pomáhají šíření nákazy zpomalit a minimalizovat její následky. Pilíře aktivit, kterým se COVID19.cz věnuje jsou tři: Chytrá karanténa (soubor opatření, která oddělí nemocné a potenciálně nakažené od zdravých osob a zároveň bude důsledně chránit zdravotníky, lidi chrání před nákazou a ekonomiku před kolapsem), zajištění odpovídajících pomůcek a podmínek pro naše zdravotníky a informování veřejnosti.

Během několika dní v době vyhlášení nouzového stavu postavili call centrum 1212, které odbavuje všechny otázky okolo koronaviru. Následně také pomohli vytvořit informační stránky, které výrazně snížily počet volajících na linku 1212 a uvolnily kapacity tísňových linek. Připravil Covid Active Response Center pro pomoc hygienikům v boji s virem. V rámci iniciativy COVID19CZ vznikají desítky dalších projektů.

Za Covid19cz stojí například Petr Šimeček (Keboola), Pavel Doležal (Keboola), Patrick Zandl (Prusa Research), Pavel Zima (Seznam.cz), Jakub Nešetřil (Česko.Digital), Dušan Šenkypl (Pale Fire Capital), Tomáš Havryluk (Alza.cz), Ondřej Tomas (CleverMaps), Petr Bednařík (DataSentics), Petr Bartoš (Cogvio Medical) a mnoho dalších.